Глодари у усјевима стрних жита

Ове године временске прилике иду у корист појави глодара у озимим усјевима и због тога је њихова активност нешто већа у односу на претходну годину.

-Оно што је карактеристично за ове штеточине је то што имају висок потенцијал размножавања, нарочито у повољним условима као што су благе зиме или благе јесени без падавина, без магле или мразева, са изнадпросјечним температурама. Поред тога, редукована обрада при сјетви стрних жита допринјела је нешто масовнијој појави глодара, тако да треба обратити пажњу на агротехничку мјеру дубоко орање – рекао је Ђорђе Глишић, виши стручни сарадник за заштиту биља у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Бијељина.

Оно што је карактеристично за њих, јесте да се у почетку хране засијаним сјеменом гајене биљке, затим прелазе на изникле младе биљке и на тај начин угрожавају склоп биљака, правећи, такозвана, празна мјеста на парцели, што је веома лако уочљиво.

Пољопривредницима се савјетује да обиђу своје њиве, да прегледају има ли активних рупа од глодара и да заштите своје усјеве.

-Што се тиче заштите, прије свега се произвођачима препоручује да, уколико утврде више од десет активних рупа  по хектару, обаве заштиту примјеном регистрованих мамака, тј. средствима која се називају родентициди. Након примјене мамака, односно након њиховог уношења у активне рупе, препоручује се да се рупе затрпају земљом да не би дошло до тровања птица. Већина произвођача, која је имала проблема са овим штеточинама су предузела све неопходне мјере, а онима који нису се савјетује да то што прије ураде – истакао је Глишић.

 

Извор: БН ТВ