Едукација пољопривредних произвођача у општини Трново

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац данас су у просторијама општине Трново пољопривредним произвођачима одржали предавање о производњи поврћа. Тема је била „Технологија производње поврћа у пластеницима“, са акцентом на производњу парадајза, паприке и краставца. Ове три културе су најзаступљеније у пластеничкој производњи поврћа, на подручју Сарајевско-романијске регије. Присутни произвођачи су имали прилику да сазнају који су параметри важни при избору мјеста за постављање пластеника, најповољнијем положају пластеника, припреми пластеника за садњу, те главним карактеристикама технолошког процеса производње претходно наведених повртних култура.

Произвођачи поврћа су корисници бизнис плана „Развој кооперантске мреже произвођача поврћа у пластеницима“, који се имплементира кроз пројекат Развоја конкурентности у руралним подручјима. Овај бизнис план се тренутно реализује у шест општина Сарајевско-романијске регије, у оквиру којег је ове године планирана испорука преко 200 стартап пакета, од чега је 17 у општини Трново. С обзиром да је Трново изразито неразвијена општина и да прије овог није постојао већи број произвођача који се бави овим видом производње, овај број корисника бизнис плана је изузетно значајан и велики. Прошле године у два циклуса испоруке, у пет општина, подијељено је 157 пластеника са системом за наводњавање, површине 50m² и 100m².

Данас је пољопривредним произвођачима са подручја општине Трново представљен Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2020. годину и Правилник о капиталним инвенстиција 2020. године.