Друга љетња школа у оквиру пројекта „SMARTWATER“

Током протекле седмице на Пољопривредно-прехрамбеном факултету у Сарајеву одржана је друга љетна школа под називом „Паметне технологије и најбоље праксе (техничке и практичне) за одрживо и еколошки ефикасно управљање водом у пољопривреди“, у оквиру “SMARTWATER” пројекта кога финансира ЕУ.
Љетној школи су присуствовали представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, представници локалних институција, истакнути стручњаци из области паметне пољопривреде, као и студенти.
Школа је организована као комбинација теоријских и практичних презентација, с нагласком на одрживо и ефикасно управљање водама у пољопривреди, као и различитим системима наводњавања и моделима за праћење раста усјева. Присутни су имали прилику и да се детаљније упознају са беспилотним летјелицама у пољопривреди, као и управљањем, прикупљањем и софтверском обрадом података путем истих.

Циљ “SMARTWATER” пројекта је ојачавање и усвајање паметних технологија у области управљања водом у пољопривреди на подручју Босне и Херцеговине, како би се указало на веома значајне теме као што су климатске промјене, нарочито суша, а које утичу на развој пољопривреде у земљи.

У ту сврху, “SMARTWATER” ради на нивоу високог образовања Универзитета у Бањој Луци, а кроз промоцију умрежавања са другим међународним институцијама, као и ојачавањем капацитета за умрежавање, истраживање и научно-технолошку сарадњу.

Оставите одговор