Дезинфекција објекта за животиње

Колико је важно одржавање хигијене у шталама и како правилно урадити дезинфекцију?

Да би се у шталама сточарска производња одвијала веома успјешно морају се испунити бројни услови. Краве, јунад, свиње и друге животиње у свом узгоју имају потребу да живе у хигијенски чистом објекту. Хигијена штале представља почетну основу за успјешан узгој стоке. Зато је и неопходна адекватна хигијена штале. Сврха чишћења и дезинфекције је уништавање микроорганизама у штали, јер они код животиња изазивају заразне болести и различите инфекције (упале), од којих животиње обољевају. Касно прољеће, односно рано љето је идеално вријеме за обављање дезинфекције, јер се тада животиње могу пустити на испашу или извести у неки други ограђен простор како би слободно пасле, док се просторије припремају и чисте за предстојећу зиму.

Како се обавља дезинфекција штала?

Дезинфекција штала обавља се превентивно и плански. Превентивну дезинфекцију треба сточари да обаве барем једном годишње како би спријечили појаву заразе. Пракса је показала да је превентивна дезинфекција фармерима може да донесе велике уштеде. Са друге стране, планска дезинфекција спроводи се када се болест у штали већ појавила.

Прије дезинфекције из штале потребно је изнјети ивентар. И њега, такође, треба очистити и дезинфиковати. Веома је важно посебну пажњу обратити и на храну која се такође износи из штале, а таква се храна затим спаљује. Код самог спаљивања је важно водити рачуна о мјесту на којем се спаљује храна.

Дезинфекција подразумијева неколико фаза

Да би дезинфекција штале била успјешна потребно је обавити у неколико фаза. Прије свега ту је механичко чишћење које подразумијева квашење површина хладном водом, а затим је потребно те површине добро изрибати оштрим четкама, након чега се поново испирају хладном водом. Овдје је важно подсjетити на потребу заштите електричних водова у објекту у којем се врши дезинфекција, како би осигурали безбједност лица која чисте објекат. Након обављеног механичког чишћења, слиједи фаза сушења очишћене штале, а најбоље је да се штала суши природно, односно уз помоћ сунчеве свјетлости.

Након што је штала у потпуности осушена, на ред долази прскање штале и раствором средства за дезинфиковање и то неколико пута темељно. Потпуно сушење штале и опреме спроводи се тек када се спроведу све фазе чишћења и дезинфекције, а тек након тога животиње могу да се врате у шталу.

За дезинфиковање се најчешће користе хлорни креч, кречно млијеко и масна сода. Раствор се припрема према упутству с амбалаже и не препоручује  се припремати “на своју руку”.

 

 

 

Неадекватна хигијена на фарми

Неадекватна хигијена на фармама директно утиче на здравље и продуктивне способности животиња. Гомилање простирке и нередовна замјена ствара идеалне услове за развој бактерија и ширење заразе међу животињама.

Излучевине животиња су такође идеална средина за патогене, па ове објекте треба одржавати чистим и уредним сваког дана. С друге стране, контаминација млијека, меса и других производа знатно је већа у таквим условима. Болести, па и угинућа су вјероватнија у просторијама у којима се не одржава редовна хигијена. Уколико је болест већ присутна и постоје угинуле животиње, неопходно је одмах измјестити животиње, уклонити тијела и извршити темељно чишћење и дезинфекцију објеката. Превентивну дезинфекцију треба обављати једном, а најбоље два пута годишње. Прољеће и јесен су најбољи период за дезинфекцију, а обавезна је и уколико прелазите са чувања једне животињске врсте на другу.