“Дани воћа – Поткозарје 2019” у Горњим Подградцима

У Горњим Подградцима одржана jе традиционална изложба воћа 14. “Дани воћа – Поткозарје 2019”.

Манифестацију je организoвaла Градска управа Градишка и мјесна заједница Горњи Подградци, у оквиру програма „Градишке јесени 2019“.

Воће и производе од воћа изложило je 100 воћара са подручја Градишке, Српца, Лакташа, Kозарске Дубице, Приједора, Новог Града и Рибника, а своје производе и услуге представило је и више од 30 привредних субјеката и удружења који индиректно учествују у воћарској производњи.

Изложено воће биће донирано у хуманитарне сврхе, организацијама у Градишци и Бањалуци.

“Градишка је од 71 милион KМ намјењених воћарству, повукла 12 милиона марака”, изјавио је Саво Минић из Агенције за аграрна плаћања РС.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, изјавио је да је више од 100 воћара изложило плодове труда и рада, али и да су ту како би размијенили искуства.

“Више од 100 воћара изложило је плодове труда и рада, а дошли су и да размијене искуства. 60.000 тона воћа годишње буде произведено територији Градишке. Градишка је лидер у воћарској производњи у Републици Српској, са 1750 хектара засада воћа, од којих је 1150 хектара под засадом јабуке”, изјавио је Аџић.

Додао је да се заједно са Министарством тражи модалитет за прераду воћа.

“Морамо се организовати у воћарске задруге, како бисмо лакше продали наше воће. Влада је уложила велика средства у наш крај, тако ће и наставити”, навео је Аџић.

“Спремни смо да уступимо земљиште инвеститору који би у агро-индустријској зони изградио погоне за прераду воћа”, закључује он.

Извор:АТВ