”Дани тикве” у Источном Сарајеву

У организацији Удружења грађана  ”Пробуди се” и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, у претходна два дана у Источном Сарајеву одржана је манифестација ”Дани тикве” с циљем промоције пољопривреде и предузетништва.

Свечаном отварању присуствовале су бројне званице и представици града Источно Сарајево, као и гости из Кикинде чија је манифестација ”Дани тикве” проглашена за најљепшу туристичку манифестацију у Србији.

Уприличен је и музички програм у коме су наступила култутно умјетничка друштва и пјевачке групе: „Братсво“, „Бушко Вујадин“, „Славија“, „Војковићи“ и „Митров данак“. Програм су крунисали својим наступом млади музичари: Марија Мањак – гитара, Ненад Ћускић -клавијатуре, Анђела Николић-хармоника и Милица Рашевић- виолина.

Након церемоније отварања услиједила је дегустација јела од тикве, те избор најтежег, најмањег и најљепшег плода тикве.

Најтежу тикву од 50,5 килограма, узгојио је Миланко Станојевић из Фоче, а уручене су награде и за најљепшу и најмању тикву.  Сјеме побједничког плода се оставља на прописан начин до прољећа, када ће, такође, бити организована његова подјела грађанима путем Удружења ”Пробуди се”.

Штанд Еколошког газдинства “Влачић” из Требиња проглашен је за најљепши на овогодишњој манифестацији “Дани тикве”, а награда за најукусније јело припремљено од тикве припала је ученицима Средње школе “28. јуни” из Источног Новог Сарајева.

Најљепше ликовне радове нацртале су Теодора Драшкић, Лена Ивановић и Ива Вуковић. У категорији најбољих литерарних радова прво мјесто је припало Емилији Богдановић, друго Ружици Катић, а треће Ивани Батинић.

Поводом манифестације “Дани тикве” раније је био објављен јавни позив за избор најљепшег дворишта, балкона и простора заједница етажних власника, те су најбољима уручене пригодне награде.

На овогодишњој, осмој по реду манифестацији учешће су узели пољопривредни произвођачи из цијеле Сарајевско-романијске и горњодринске регије.  Презентовани су пољопривредни производи, домаће воће и поврће, те њихове прерађевине, домаћи мед и пчелињи производи, разне врсте млијечних прерађевина, као и уникатни ручни радови.

Оставите одговор