Дани рогатичког кромпира у Источном Сарајеву

Манифестација “Дани рогатичког кромпира” одржана  je 30. октобра на Тргу Републике Србије у Источном Сарајеву,  сa циљем презентације и промоције произвођача кромпира, као и проширења тржишта и проналаска нових пословних сарадњи.

На овој манифестацији представили су се произвођачи меркантилног кромпира, произвођачи сјеменског кромпира, као и фирме које се баве продајом сјеменског и меркантилног  кромпира из општине Рогатица.

Рогатица и борички плато спадају међу три најпопуларније регије по производњи квалитетног сјеменског и меркантилног кромпира  у Босни и Херцеговини.

Рогатички пољопривредници, надалеко познати по производњи кромпира и упркос неповољним временским приликама ове године, очекују берићетну годину, забиљежили су добре приносе, не као у протеклој години која је била рекордна,  али оно што је битно да  је квалитетан род.

У овогодишњој прољећној сјетви на подручју општине Рогатица засијано је укупно 455 хектара земљишта различитим културама, а на првом мјесту је кромпир који је посађен на 271 хектару.

На 91 хектару налази се сјеменски кромпир, који су засадили регистровани произвођачи “Агрос” Озрена Планојевића, “Агромонт” Новака Мотике, Удружење пољопривредних произвођача “Соланум продукт” и “Агро плод” Драгана Џиде, сви са подручја Борика, одакле увијек долази најбољи сјеменски кромпир.

Покренут је процес заштите имена и поријекла рогатичког кромпира. Ознаку географског поријекла рогатички кромпир заслужује одавно, с обзиром на значајно мјесто које заузима на тржишту. Пут до тржишта био би олакшан произвођачима овог краја, који и поред ограниченог регионалног тржишта, из године у годину повећавају производњу.

Учешће на „Данима кромпира“ узели су Средњошколски центар „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева, ” Средњошколски центар „27. јануар“ из Рогатице, Удружење жена „Борике“ из Рогатице који су  на овој  манифестацији представили гастрономску понуду  јела од кромопира као што су разне пите од кромпира, полпети, шницле од кромпира и помфрит. Такође, пригодно забавни програм на „Данима рогатичког кромпира“ одржали су КУД Славија као и Средња музичка школа и Музичка академија из Источног Сарајева.

Организатори ове манифестације су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и Пољопривредни кластер ,,СРП”, а генерални покровитељи су општине Рогатица и Источно Ново Сарајево.