„Дани боровнице“ у Вишеграду

У  општини  Вишеград одржана је манифестација „Дани боровнице“, гдје су посјетиоци имали прилику да пробају свјежу  боровницу као и слатко, сокове, ликере, џемове, и разне колаче од боровница. На манифестацији  је  изложена свјежа  боровница  која је и убрана на платоу Зеленгоре у Националном парку Сутјеска и  обронцима планине Сјемећ поред Вишеграда, као и производи од ове биљке.

Учесници су били излагачи  из општинa Фоча и Вишеград, представници Пољопривредно  хуманитарно удружење  Зеленгора, те берачи из ове двије општине, као и многобројни излагачи љековитог биља и других шумских плодова.

Заинтересованост посјетилаца за ову манифестације је била велика јер ова биљка изузетно здрава и специфична из разлога што се сви дiјелови користи у исхрани – коријен, плод и лист.  Значајно је истаћи  да се лист и коријен ове биљке користи за припремање  љековитих чајеви и напитака.

Представници хуманитарно удружење  Зеленгора су истакли да је ова година била изузетно добра за род боровннице као и њен квалитет, а берба се одвијала организовано сваки дан.

На  манифестацији  је указано и на значај боровнице као љековитог биља те промоције планинa Зеленгора и Сјемећ.

Организатори су били туристичке организације из општина Фоча и Вишеград.