Црна пјегавост лишћа парадајза је веома распрострањена болест, и спада у често обољење парадајза изазвано гљивом Alternaria solani. Поред парадајза овај патоген напада и кромпир, патлиџан, паприку и друге биљке из породице Solanacea.

Alternaria solani је присутна од почетка до краја вегетације на свим надземним дијеловима биљке парадајза, узрокујући увенуће и сушење младих биљака, што за посљедицу има знатно мањи принос. Болест се највише развија у стресним условима за биљку, као што је појава наизмјеничног смјењивања топлог, сувог и влажног времена. Уколико су биљке слабо исхрањене, оштећене или изложене другим стресовима, такође су склоне овој гљивичној инфекцији. Биљке парадајза подложније су инфекцији у каснијим фазама развоја, посебно у вријеме плодоношења. Прве заразе настају још у току производње расада на горњем лишћу у виду тамних мрких пјега, а затим након расађивања. Hа расађеним биљкама пјеге се јављају на доњем, најстаријем лишћу, у виду сивомрких пјега које су у почетку ситне и углавном округле. Касније се увећавају, постају тамније и на њима се истичу зоне у виду црних концентричних кругова, што је специфичан симптом. Око пјега на лишћу се јавља хлороза. Временом већи дио листа некротира, суши се, али не опада, већ остаје на стаблу. На стаблу пјеге су  овалне и знатно крупније од пјега на листу, те могу прстенасто да обухвате стабло, што се углавном јавља код младих биљака. На плодовима парадајза око петељке јављају се угнуте округле пјеге црне боје. Нападнути плодови брзо труну.

У циљу спрјечавања појаве инфекције, добијања здравог и тржишно конкурентног производа, потребно је комбиновати превентивне и хемијске мјере заштите. Основне превентивне мјере заштите парадајза од Alternaria solani су уништавање заражених биљних остатака и коровских биљака са посебним фокусом на биљке из фамилије Solanacea, плодоред, правовремена примјена свих агротехничких мјера (правилна припрема земљишта, избалансирана исхрана,…) и дезинфекција земљишта за производњу расада (термичка или хемијска). За сјетву треба користити здраво сертификовано сјеме, а за садњу здрав расад.

У случају  постојања реалне опасности од ширења болести проузроковане гљивом Alternaria solani, неопходно је примјенити хемијске мјере заштите. У ову сврху могу се користити фунгициди са широким спектром дјеловања, на бази: манкозеба, дифеноконазола, манкозеба и диметоморфа. Са заштитом парадајза треба почети прије појаве болести, а то је обично у вријеме формирања првих плодова.