ЈАБУКА – Од последње заштите на већини локалитета регистроване су падавине преко 20 мм. Због спирања депозита фунгицида од последње заштите, потребно је урадити куративни третман против фузикладијума јабуке. Такође, најављена је следећа киша за уторак послијеподне и сриједу 06.05.

Третман обавити чим се стекну услови за улазак у парцелу, а најкасније у понедељак 04.05. са комбинацијом препарата на бази дитианона (нпр. Delan, Galileo) или каптана (Merpan 50WP, Мetod, Kaptan 50WP, Кaptan 80WG) у комбинацији са препаратом на бази дифенконазола (нпр. Score 250EC, Sekvenca, Diferent).

У засадима јабуке у којима је регистровано присуство пепелнице, примјенити комбинацију препарата на бази миклобутанила (нпр. Systhane, Foton) уз додатак препарата на бази сумпора (Kumulus, Thiovit Jet, Pepelin). Такође, у засадима који су угрожени са пепелницом, умјесто дифенконазола, може се примјенити и неки од препарата са комбинованим деловањем као што су: Luna Experience, Sercadis или Embrelia, будући да осим куративног дјеловања на чађаву краставост, дјелују и на пепелницу, увијек у комбинацији са препаратом на бази сумпора.

Скрећемо пажњу да се у засадима јабуке обрати пажња на присуство црвене воћње гриње, да би се у предстојећем периоду могла планирати одговарајућа заштита.