Bursać: Mjere interventnog otkupa junadi i povrća su bile izuzetno uspješne

Intervju pomoćnika ministra poljoprivrede u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Gorana Bursaća, za emisiju Agrar.

 

Interventi otkup povrća i mesa se pokazao kao izuzetno uspješna mjera. Za mnoge poljoprivredne proizvođače to je i više nego slamka spasa?

 

Bursać: Upravo tako, svi smo svjesni situacije u kojoj smo se našli u martu ove godine gdje nismo znali ni šta će se dešavati ni kakve će to posledice ostaviti. Mi smo spremno ušli u taj izazov i napravili smo neke konkretne mjere kako bismo sačuvali tržište, poljoprivrednu proizvodnju i tada u tom vremenu smo apelovali na naše proizvođače da zasade što veće površine pod raznoraznim kulturama kako bi obezbijedili hranu za naše satanovništvo i to je uspjelo. Rezultat toga je 20.000 hektara povećanja površina pod povrćem, što je rekordno u istoriji Republike Srpske. Naravno, da sada moramo da razmišljamo kako da zbrinemo te proizvode, da naši proizvođači ne bi došli u situaciju da ne mogu nešto da prodaju. Upravo tako smo i formirali ove mjere interventnog otkupa junadi i povrća i mjere su više nego uspjele do sada. Evo već smo isplatili za otkup povrća milion maraka do sada i sve ide svojim tokom. Proizvođači su zadovoljni, otkupljivači takođe i mislim da je ovo zaista jedna uspješna mjera.

 

Da li bi ovo moglo da se nastavi i naredne godine, sigurno bi značilo svim poljoprivrednim proizvođačima.

 

Bursać: Naravno, evo drugu godinu zaredom Ministarstvo poljoprivrede organizuje razne mjere i povećanje budžeta je vidljivo svake godine,  i ako bude potrebe naravno da će Ministarstvo stati iza svojih proizvođača i otkupiti sve što se proizvede jer šansa Republike Srpske jeste u podizanju prerade, proizvodnje, jer poljoprivreda je sigurno jedna od najbitnijih grana u Republici Srpskoj.

 

Velika pomoć stočarima je donacija steonih junica, grla iz Austrije i Češke.

 

Bursać:  Ministarstvo je formiralo ovu mjeru, o donaciji 200 kvalitetnih junica, koje smo nabavljali u Austriji. To su vrste austrijski simentalac i nešto češkog simentalca koje smo nabavili u Češkoj. Cilj ove aktivnosti je da pomognemo proizvođačima mlijeka u Hercegovini i Sarajevsko-romanijskoj regiji.  Ovim projektom obuhvaćeno je 12 opština na tom području. Krenula je podjela i sa ovim projektom ćemo sigurno oplemeniti genetiku na tom području, povećati proizvodnju mlijeka i na neki način, donijeti stabilnost u ta domaćinstva. Junice su stigle bez ikakvih problema, zdrave, nijedna junica nije tretirana nikakvom terapijom u vremenu karantina i ljudi su prezadovoljni. Bio sam u Bileći kada smo podijelili prve junice. Domaćini su srećni što dobijaju takva grla a za njih plaćaju samo 40 posto vrijednosti, jer je Ministarstvo, putem IFAD projekta, učestvovalo sa 50 posto i opštine sa 10 posto. I za tih 40 posto su mogli sa mljekarom  „Pađeni“ da naprave ugovor i isplate kroz otkup mlijeka.

 

Ono što, svakako, znači poljoprivrednim proizvođačima je redovnost isplate podsticaja.

Bursać:  Ministarstvo poljoprivrede pokušava da ima redovnost isplate podsticaja. Do sada nam ide dobro. Isplata podsticaja za mlijeko je svakog prvog u mjesecu, i to je prvi novac iz budžeta koji ide na neke račune, a to je premija za mlijeko. Već u avgustu smo isplatili kompletnu premiju za pšenicu koja iznosti četiri miliona maraka i do avgusta je već 40 miliona agrarnog budžeta po linijama podsticaja već isplaćeno, što je preko 50 posto budžeta.

 

Kako bi trebale da izgledaju obuke i ogledi u Resoru za pružanje stručnih usluga u naredom periodu, i kako su izgledali u uslovima korone.

 

Bursać: Odnedavno sam na ovoj poziciji i moj posao je da se bavim stručnim službama i savjetodavstvom. Korona je sve poremetila, ne možemo da pravimo veće skupove, da okupljamo ljude kao što  smo radili do sada, ali naravno, to nas nije sprečilo u obavljanju obaveza. I ove godine tekle su edukacije, ali sa manjim brojem ljudi, pravili smo oglede i apsolutno ništa nije stalo, sve je išlo dinamikom koja je planirana, samo sa manjim brojem ljudi. Nadam se da ćemo iduće godine imati više prostora da se promovišemo. Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede su prvi kontakt proizvođača sa Ministarstvom poljoprivrede, i one jesu do sada, a biće, vjerovatno, i u budućnosti, još i bolje, tačnije, ogledalo Ministarstva poljoprivrede na terenu među proizvođačima.

 

Izvor: emisija Agrar, ATV