Кромпир се на подручју Рогатице узгаја већ два вијека. Повољни аргоеколошки услови позиционирали су подручје општине као кључно микро подручје у Босни и Херцеговини не само по питању меркантилне производње, већ и по питању производње садног материјала кромпира. Комерцијалним узгојем кромпира бави се око 100 пољопривредних произвођача, док кромпир за властите потребе производи скоро свако домаћинсто које се бави било каквим обликом пољопривредне производње.

Овогодишња сјетва обављена је на 499,7 хектара. То је за скоро 4% више него у прољеће 2019. која је оцијењивана као једна од рекордних година по обиму обављене прољећне сјетве. У организованој производњи „Агрос“д.о.о. и „Агромонт“ д.о.о., породично газдинство „Агроплод“ и Удружење пољопривредника „Соланум-продукт“ засадили су на 106 хектара и код ових произвођача на првом, почасном, мјесту је сјеменски кромпир са 70 хектара.

У 2019. години започета је реализација петогодишњег пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима којег имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде преко Јединице за координацију пољопривредних пројеката. У финансирању пројекта учествују Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД) са 40%, општина Рогатица са 10% и сами корисници са 50%. Реализацијом овог пројекта у прошлој години извршена је подјела 60 стартап пакета, а један пакет је садржавао сјеменски материјал, ђубриво и заштиту за површину од 0,6 хектара. Ове године подијељено је нових 65 стартап пакета.

Садашње стање усјева обећава добар род кромпира уколико не буде неких непредвиђених  и неповољних метеоролошких услова.