Bojić: Tendencija povećanja oglednih polja u Srpskoj

Manifestacija “Dan polja strnih žita”

BIJELJINA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske imaće u ovoj godini 25 postavljenih ogleda strnih žita, a plan je bio da se poveća taj broj, što je spriječeno nepovoljnim vremenskim prilikama, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Bojić.

– Tendencija je, ipak, stalnog povećanja broja ogleda u Republici Srpskoj, jer nam je cilj da poljoprivredni proizvođači, dobijanjem novih saznanja o tehnologijama koje se primjenjuju na oglednim parcelama, mogu i sami da ih primjene na svojim parcelama kako bi došli do postizanja većeg prinosa”, rekao je Bojić u Bijeljini na otvaranju Manifestacije “Dan polja strnih žita”.

On je naveo da su u posljednjih nekoliko godina povećani prosječni prinosi u Republici Srpskoj.

 

Bojić je naveo da Ministarstvo podstiče proizvodnju pšenice, te da godišnje izdvaja 200 KM po hektaru, a premija po kilogramu iznosi pet feninga.

– Odlučili smo se i na veliku podršku kada je riječ o mehanizaciji, izdvojili smo oko pet miliona KM u ovoj godini za podršku poljoprivrednicima, pa će oko 1.000 zahtjeva za mehanizaciju biti prihvaćeno. Ovo je ozbiljna mjera koja sigurno daje efekat u narednom periodu – rekao je Bojić.

Na današnjoj Manifestaciji “Dan polja strnih žita” na imanju Poljoprivrednog dobra “Semberija” prikazan je ogled 50 sorti ozimih i jarih strnih žita od 10 selekcionih kuća.

 

IZVOR: SRNA