Бојић: Тенденција повећања огледних поља у Српској

Манифестација “Дан поља стрних жита”

БИЈЕЉИНА – Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске имаће у овој години 25 постављених огледа стрних жита, а план је био да се повећа тај број, што је спријечено неповољним временским приликама, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Бојић.

– Тенденција је, ипак, сталног повећања броја огледа у Републици Српској, јер нам је циљ да пољопривредни произвођачи, добијањем нових сазнања о технологијама које се примјењују на огледним парцелама, могу и сами да их примјене на својим парцелама како би дошли до постизања већег приноса”, рекао је Бојић у Бијељини на отварању Манифестације “Дан поља стрних жита”.

Он је навео да су у посљедњих неколико година повећани просјечни приноси у Републици Српској.

 

Бојић је навео да Министарство подстиче производњу пшенице, те да годишње издваја 200 KМ по хектару, а премија по килограму износи пет фенинга.

– Одлучили смо се и на велику подршку када је ријеч о механизацији, издвојили смо око пет милиона KМ у овој години за подршку пољопривредницима, па ће око 1.000 захтјева за механизацију бити прихваћено. Ово је озбиљна мјера која сигурно даје ефекат у наредном периоду – рекао је Бојић.

На данашњој Манифестацији “Дан поља стрних жита” на имању Пољопривредног добра “Семберија” приказан је оглед 50 сорти озимих и јарих стрних жита од 10 селекционих кућа.

 

ИЗВОР: СРНА