Једна од најчешћих штеточина на гајеним биљкама у пластеницима је бијела лептираста ваш (Trialeurodes vaporariorum). Представник је екомонски значајних штеточина, јер прави изузетно велике штете.

Имага имају два пара крила, и дужине су 2 mm. Прекривена су бијелим воштаним прахом, који их штити од високих температура и претјераног квашења. Имају усни апарат за бодење и сисање. Јаја су ситна, вретенастог облика, у почетку  млијечно бијеле боје, а касније постају црна. Ларва је пљоснатог облика, величине око 0,8 mm , свијетло зелене боје, прекривена са воштаном превлаком.

Бијела лептираста ваш је полифагна штеточина, храни се на многим гајеним коровским биљкама, а највеће штете причињава на парадајзу, паприци, краставцу, тиквицама и др. Сишући биљне сокове, листови губе зелену боју, постепено жуте и долази до сушења и пропадања листова и цијеле биљке. Секундарне штете проузрокују гљиве чађавице, којима подлога за развој постаје медна роса, коју луче ове ваши. Појавом гљиве оштећује се лист, смањује асимилациона површина што је за биљке велики проблем. Бијела лептираста ваш се у пластеницима може развијати током цијеле године, дајући велики број генерација годишње. Приноси плодова парадајза могу бити умањени и за 40%.

Сузбијање је изузетно сложено, а најбоље резултате дају комбинација превентивних, механичких, агротехничких, биолошких и хемијских мјера борбе. Посебно треба обратити пажњу на чишћење и хигијену пластеника, као и уништавање корова у објекту и ван њега. За садњу треба користити здрав садни материјал. Након расађивања препорука је да се поставе жуте љепљиве плоче, које привлаче и лове имага, на основу којих се може открити њихова рана појава, како би се на вријеме могло дјеловати. Са хемијским мјерама треба почети чим се региструју прва имага на плочама, или ако протресањем 100 биљака утврди 1 имаго. Врло често се деси да ни хемијске мјере не дају задовољавајуће резултате, због воштаног штита који обавија тијело ларве, а и врло брзо развијају резистентност на инсектициде. Препорука произвођачима поврћа у пластеницима је да примјењује инсектициде са различитим механизмом дјеловања, у циљу њихове ефикасније примјене. За сузбијање штеточине користе се препарати на бази алфа-циперметрина, ацетамипирида, бифентрина, циперметрина.