Berba ranih sorti kukuruza počela u Semberiji

Berba ranih sorti kukuruza u Semberiji počela je znatno ranije nego predhodnih godina. Prema procjeni stručnjaka prosječan prinos ove žitarice trebao bi da bude između osam i devet tona po hektaru.

U Semberiji je pod kukuruzom 28.000 hektara. Visoke temperature tokom avgusta i početkom septembra dovele su do ubrzanog zrenja, a olujno nevrijeme uslovilo je polijeganje kukuruza što se odrazilo na prinos i kvalitet zrna. U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kažu da se ne mogu očekivati rekordni prinosi, ali ni veliki gubici.

-Na lakim, pjeskovitim zemljištima, koja su bila propraćena crvenilom kukuruza imamo nešto niže prinose od oko pet do šest tona po hektaru. Nasuprot njima, na zemljištima povoljnijeg mehaničkog sastava sa dobro odrađenom agrotehnikom, imali smo nešto više prinose čak i preko deset tona po hektaru. Prosječan prinos je na nivou višegodišnjeg i kreće se oko osam do devet tona po hektaru – rekao je Đorđe Glišić iz PJ Bijeljina Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

S obzirom na vremenske uslove i bolesti koje su pogodile ovu kulturu, stručnjaci tvrde da proizvođači mogu biti zadovoljni kvalitetom zrna.

-S obzirom da smo imali jak napad kukuruzne zlatice, kukuruznog plamenca, imali smo pojavu i crvenila na parcelama uz rijeku Drinu, poljoprivredni proizvođači mogu da budu zadovoljni i kvalitet je na zadovoljavajućem nivou – rekao je Glišić.

IZVOR: RTV HIT