Берба грожђа у Херцеговини

У Херцеговачком виногорју  на плантажама предузећа  “Агрофин”  берба грожђа је у пуном јеку. Овогодишњи род је одличног квалитета, приноси су такође веома добри, а род жилавке већи је за 30 одсто у односу на прошлу годину. Цијене грожђа су на прошлогодишњем нивоу, килограм вранца је 1,10 марака, кабернеа 1,0, мерло 1,00, смедеревке 0,75.

Берба грожђа се организује у складу са епидемиолошким мјерама због вируса корона, а берачи, којих је прошлих година било тешко наћи, ове године су се одазвали у већем броју.

Предузеће “Агрофин” највећи дио грожђа продаје на слободном тржишту, за куповину грожђа из Херцеговачког виногорја веома су заинтересовани и винари из западне Херцеговине.

Након бербе слиједи процес прераде. Резултати рада цијеле године сада се сабирају, виноградари кажу да се квалитетно вино и ракија праве већ у винограду, а да је само мањи дио посла у винским подрумима и дестилеријама, јер да би напривили вино и ракију врхунског квалитета предуслов је имати грожђе врхунског квалитета.

Оставите одговор