“Балкански дан сименталца за узгајиваче и експерте”

„Балкански дан сименталца за узгајиваче и експерте“ одржан је 13. и 14. марта на фарми Јањић Мате у мјесту Јењић, општина Орашје. На овој смотри учествовало је стотињак узгајивача и стручњака из Србије, Хрватске, Федерације БиХ и Републике Српске.

Тема скупа била је „Флецквиех промјене: робусност, учинковитост, одрживост“. У оквиру презентација упознати смо са достигнутим нивоом у узгоју флецквиеха у Аустрији,  узгојним циљевима уз анализу узгојних приоритета у будућности, те особинама тренутно актуелних бикова из аустријског узгоја.

Предавачи и саговорници су били:

-инж. Реинхард  Пфлегер , директор Флецквиех Аустриа,

-инж. Петер Kреузхубер , директор Генетиц Аустриа Гмбх и

– инж. Мато Јањић, директор продаје Genetic Austria Gmbh

У исто вријеме приказани су и резултати узгоја на фарми Јањић Мате ( 40 крава сименталске расе увезених из Аустрије – просјечна производња по крави у 2022. години 9.900 литара у стандардној лактацији) и на фарми „Агро Машић“ д.о.о. Доња Трамошљика (265 крава сименталске расе увезених из Аустрије – просјечна производња по крави у 2022. години 10.000 литара у стандардној лактацији).

Најважнија чињеница која је разлог успјеха у узгоју ове двије фарме, поред парагенетских фактора, лежи у томе да власници „добро познају своје животиње“, а то подразумјева провођење контроле производности, познавање података о поријеклу и особинама предака и прикупљање података о фитнес и репродуктивним особинама. Kористећи све те податке и, наравно, неопходно знање, уз могућност избора квалитетних бикова, власници су примјеном циљане оплодње на својим плоткињама користили сјемена бикова мелиоратора. На тај начин су од добрих животиња које су увезли добили још боље.

Све ово доказ је сљедећој тврдњи: „Инсеминациона доза је највриједнија инвестиција на фарми!“

  1. марта инж. Реинхард Пфлегер, који је и бонитер за сименталско говече, презентовао је оцјену спољашњости флецксцоре.