Абата Фетел – неправедно запостављена сорта крушке

Абата Фетел, стара француска сорта, присутна је и у многим засадима крушака у Босни и Херцеговини али, за разлику од европских земаља, Фетелова је у Босни и Херцеговини мање заступљена од Виљамовке и Санта Марије. Највише се користи као трећа сорта, односно, опрашивач. Многи воћари у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине кажу да су се покајали што у воћњацима немају Абате Фетел као доминантну сорту, а Виљамовку, Санта Марију и остале сорте, као опрашиваче.

Отпорнија је на болести и штеточине

Зашто је присутно такво мишљење? Виљамовка је, што је пракса показала у посљедњих петнаест година прије свега индустријска сорта. Тешко ју је произвести да буде чиста, нарочито на подлози дивље крушке, без тамних мрља и пјегица од чађаве краставости или крушкине буве. Подлога дивље крушке врло је бујна и без редовне љетње резидбе врло је тешко добити чисту крушку. Друго, цијена Виљамовке све је нижа, а и климатске промјене узроковале су да род посљедњих година често подбаци због касних мразева у априлу и мају. Фетелова, с друге стране, раније процвјета и прође фазу заметања плодова, када су воћке најосјетљивије на ниске температуре. Такође, мање је осјетљива на краставост и напад крушкине буве у односу на Виљамовку и Санту.

Од Фетела се прави добра ракија

Санта Марија која цвјета послије Фетела, а мало прије Виљамовке, нема добру цијену и тешко ју је продати ако је ситна или прљава од чађаве краставости, односно као друга и трећа класа. Мало ко је узима зелену већ пролаз има пред почетак школске године када пожути и изнесе се из хладњача. Ракија од Санта Марије није лоша, али не може да парира ракији од Виљамовке, али и Фетела. Мало ко прави ракију од Абате Фетел крушке али је интересантно да је, по изјавама многих воћара, скоро истог, ако не и бољег квалитета, од ракије прављене од Виљамовке.

Популарна као извозна сорта

Сорта Абате Фетел је, што је најважније, врло популарна за извоз, нарочито у Русију. У пару с њом иде и сорта Kонферанс. Руско тржиште вапи за овим сортама док је све мањи интерес за Виљамовком и Санта Маријом. Руски критеријуми у погледу здравствене исправности плодова строжији су у односу на европске па је и у том погледу Фетелова у предности, јер не захтијева много хемије за заштиту. Уз то, откупна цијена често јој је и дупло већа, у односу на Виљамовку и Санта Марију.

Абата Фетел сазријева у првој половини септембра. Донедавно је сазријевање било крајем септембра, међутим, због климатских промјена, раније се бере. Резидба је јака али није захтјевна, најбоље је да се остави до пет родних пупољака на гранчицама. Воли плоднија земљишта и изразито добро цвјета, међутим, ако нема довољно макро и микро елемената слабији је род. Воћари се често разочарају када виде много цвјетова на стаблу, а само понеки плод, послије оплодње. Суштина је да се стабло добро опскрби бором, цинком и лако приступачним азотом, нарочито на псеудоглејним земљиштима, која су већином заступљена у БиХ.

Дуже се чува у односу на Виљамовку

Плод је зеленкасте до зеленкасто жуте па и црвенкасте боје на страни јаче изложеној сунцу. Тежина плода може да иде и до 250 грама. С обзиром да обилно и редовно рађа, односно, да пророди од треће године, инвестиција се брзо отплати. Још једна од прености сорте Абате Фетел огледа се у дужем чувању у хладњачама у односу на Виљамовку и Санта Марију, чак до пет мјесеци, па продавци задовољно трљају руке када, у јануару и фебруару, купци купују плодове ове крушке и за више од два евра по килограму.