Јак мраз у сриједу ујутро, припремити заштиту воћњака

УПОЗОРЕЊЕ – Према информацијама добијеним од Републичког Хидрометеоролошког завода Републике Српске, у ноћи са уторка на сриједу (31.03. на 01.04.) и са сриједе на четвртак (01. на 02.04.) на територији комлетне РС очекује се појава јаког мраза. Најјачи мраз очекује се у сриједу ујутро, када ће након изведравања доћи до појаве ниских температура које ће се кретати у распону од -1 до -4 степена C. У четвртак се такође очекује мраз али за степен слабији у односу на сриједу. Имајући у виду да се већина воћних засада налази у фази почетка цвјетања или пуног цвјетања, савјетујемо воћарима да се на вријеме припреме за најављени мраз.

ЗАГРИЈАВАЊЕ: У засадима који немају антифрост-системе нити фрост бустере, припремити материјал за паљење ватри. Боље је више малих ватри него мање великих. Број ватри по 1 хектару треба бити најмање 300. Уколико се не може обезбједити довољан број ватри, сконцентрисати се на мању површину. Ватре се могу постављати сваки ред у цик цак распореду на удаљености од 10 м или сваки други ред на удаљености 5-6 м. Уколико се ватре постављају сваки други ред, кроз слободан ред се може возити празан атомизер само са укљученим вентилатором како би се ваздух распиривао лијево и десно, при чему треба обухватити ону површину која омогућава да се кроз исто мјесто прође највише сваких 5 минута. Прскање водом са атомизером у току мраза не препроучујемо.

ФИТОРЕГУЛАТОРИ: Примјенити Прогербалин или Промалин у дози од 1,2-2,4 l/hа у комбинацији са препаратима на бази амонокиселина (нпр. Биоплеx, Дрин и сл.) 24 часа прије најављеног мраза или најкасније 5 часова након мраза. Уколико се ради прије мраза, повести рачуна да се третман уради у топлијем диjелу дана.