U Istočnom Sarajevu održana je radionica u okviru RCDP, koji implementira Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u sklopu koje je prezentovan Akcioni plan poljoprivrednog klastera “SRP”. U akcioni plan su uključeni predstavnici svih sektora iz 12 opština Područne jedinice Sokolac.

Kroz akcioni plan planirano je provođenje strategije klastera koja podrazumijeva provođenje definisanih zajedničkih ciljeva unapređenja konkurentnosti, i to : “Umrežavanje” poljoprivrednih proizvođača i firmi, stalna komunikacija i informisanje,  promocija i širenje postojećih članova klastera, organizovanje treninga i tehničke pomoći, zajedničko nastupanje na tržištu, organizacija marketinških kampanja i sajmova, uspostavljanje više brendova poljoprivrednih proizvoda, kao i uspostava tehničkih standarda.

Podsticanje i jačanja klastera predstavlja model povećanja konkurentnosti privrede Republike Srpske, odnosno njenih regiona, što će se reflektovati kroz individualno jačanje članova klastera i  održivost poljoprivredne proizvodnje.

Zadatak Klastera “SRP” predstavlja  regionalno povezivanje preduzeća koja se bave poljoprivredom  sa fokusom na razvoj konkurentnosti i novih proizvoda, kroz mnoge vidove saradnje. Težište aktivnosti klastera SRP je na razvijanju veza između članica klastera i institucija koje pružaju podršku i to prije svega Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i lokalnih zajednica, u cilju stvaranja uslova za izlazak na tržišta.

Na radionici je prezentovan  poslovni plan Udruženja pčelara “Sat” iz Rogatice pod nazivom “Unapređenje pčelarstva na području opštine Rogatica”. Ovaj poslovni plan predviđa uključivanje 20 pčelara godišnje u članstvo u Udruženju pčelara “Sat” Rogatica i novi pčelari će imati priliku da na sopstvenim poljoprivrednim gazdinstvima  instaliraju pčelinja društva i ostvaruju dodatne prihode.

Takođe, na radionici je održana prezentacija 8 realizovanih poslovnih planova koji se implementiraju na 12 opština koje pokriva PJ Sokolac.