Представник  МПШиВ РС Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, боравио је у тронедељној посјети Народној Републици Кини у склопу семинара на тему „Климатске промене и одрживи развој пољопривреде“ који је одржан  у периоду од 17.10. до 06.11. 2019.године.

У склопу семинара учесници су прошли темељне курсеве са темама:

  • Кинеска политика пољопривредног развоја,
  • Планове и мјере за борбу против климатских промјена и промовисање развоја пољопривреде,
  • Проширење пољопривредне технологије у условима климатских промјена,
  • Технолошке мјере за смањење емисије штетних гасова

На семинару  су предавали стручњаци из Министарства пољопривреде и руралних послова, Кинеског пољопривредног универзитета, националног Центра за проширење пољопривредне технологије и Академије Пољопривредних  наука.

Овај вид едукативних програма има за циљ представити достигнућа и мјере пољопривредне политике Кине у борби против климатских промјена и промовисању одрживог развоја пољопривреде, ширити идеје и искуства у суочавању са климатским промјенама и промовисање одрживог развоја, и то  кроз предавања, радионице, размјену искустава и дискусију, као и  теренске посјете.

     

У току семинар организоване су едукативне посјете Кинеском пољопривредном универзитету, модерним пољопривредним демонстрационим зонама, компанијама које се баве истраживањима у пољопривредној производњи, новим сеоским подручијма са новим врстама пољопривредних технологија итд.

       

Поред Босне и Херцеговине, учешће на семинару узело је још 9 земаља, а организатор програма је Центар за спољну економску сарадњу – Сектор за пољопривредну технологију при Министарству пољопривреде и руралних послова Народне Републике Кине, који је одговоран за управљање и спровођење пројеката помоћи у иностранству и билатералним и мултилатералним пројектима за економску сарадњу у области пољопривреде. Овај Сектор за пољопривредну технологију  пружа техничку подршку администрацијама и консултантским услугама за компаније у промоцији пољопривредних инвестиција. Као важан дио Центра за спољно-економске сарадње, сектор је развио одличан тим у погледу планирања пољопривредне политике, управљања пројектима и развоја људских ресурса, смањења сиромаштва и јачањем свеукупног планирања у пољопривредној призводњи.